21. dec. – Den gode historie?

Nu ved du lidt om fordele og ulemperne ved PR. Om samarbejdet med journalisten. Og om nyhedskriterierne. Og du vil gerne have noget omtale. Men hvad skal du skrive om? Her et par fif til hvilke gode historier, der gemmer sig i din virksomhed.

Måske er der er forestående begivenhed i virksomheden. Et jubilæum, årsregnskab, nye samarbejdspartnere eller tiltag, ændrede arbejdsvilkår i produktioner eller lignende. Det vigtige er, at din historie kan relateres til folk uden for virksomheden. Når din historie får betydning for lokalbefolkningen eller andre i samfundet, bliver den relevant for medierne at gribe fat i. Husk at det for dem handler om at sælge aviser (eksempelvis) og det gør de ved at bringe historier folk gider at læse).

Det kan også være, der er sket noget nyt i branchen, der fortjener omtale. Måske har markedet ændret sig? Eller der er nye forhold der gør sig gældende?

Det er altid godt at give noget ekstra og skabe værdi for læserne. Det gør du eksempelvis ved at dele noget viden eller lave how-to-guides. Husk at du er eksperten på dit område. Og sådan nogle har journalisterne altid brug for.

Tænk også på kalenderåret, når du vil finde relevante historier. Hvad er der sæson for? Er der årlige begivenheder i den kommende tid, der relaterer sig til det, du laver? Efterårsferie med børneaktiviteter? Vinter med brug for vinterdæk? Sommer med masser af nye jordbær?

Og sådan kan man blive ved… Der gemmer sig helt sikkert masser af gode historier i din virksomhed. Det er bare om at få dem frem i lyset.

20. dec. – Nyhedskriterier og nyhedskrog

Det er altid godt at hægte din historie sammen med en lignende historie, der allerede er nået igennem nåleøjet. Hvis en avis netop har skrevet om forhold, der relaterer sig til din historie, kan du med fordel vinkle din historie, så den bidrager med noget nyt og giver avisens læsere yderligere informationer og ny viden. Så er det betydeligt nemmere at ”sælge” historien ind til journalisten, når du kontakter ham.

Derudover bør du kende de nyhedskriterier de fleste journalister kategoriserer historier efter. Journalister uddannes i fem primære nyhedskriterier – og så er der et par øvrige, som også er gode at kende. Din historie skal passe ind i mindst ét af disse kriterier.

Aktualitet – historien skal være aktuel. Det du fortælle skal lige være sket eller være nært forestående. Fortæller du om noget der skete sidste uge, er det old news og ikke længere aktuelt. Det kan godt være, du tænker, at du gerne lige vil på plads i de nye lokaler og at der gerne må være gang i salget før lokalavisen kigger forbi for at omtale åbningen, men så er det for sent. Du skal være på forkant med nyhederne – husk du samarbejder med journalisten, der netop arbejder under det vilkår.

Væsentlighed – din historie skal være relevant for de fleste. Måske er der tale om en samfundstendens eller noget der vedfører de fleste familier. Der skal være tale om en historie, stort set alle kan relatere til.

Identifikation – det er afgørende, at modtageren kan relatere sig til din historie. Den skal gerne vække følelser i modtageren og få hende til at tænke sig selv ind i situationen.

Sensation – historien der kommer med noget uventet eller usædvanligt. Det er ikke interessant, at hunden bider postbudet, men hvis postbudet bider hunden bliver det pludselig interessant.

Konflikt – de fleste medier skriver gerne om en konflikt mellem personer og/eller interesser. Du skal nok passe på dette kriterium, hvis du selv vil skabe omtale, da det kan være farligt at gå ind i en konflikt – men i de rette sammenhænge kan det bruges og er ikke mindst vigtigt at kende i arbejdet med presse og omtale.

Det var de klassiske kriterier.

Derudover er der også i række medier, der har stort fokus på The Human Story. Det læner sig lidt op ad personificeringen, for det handler om personsager, hvor læseren tænker ”bare det var mig” eller ”godt det ikke er mig”.

Og så er det også altid sjovt at læse om nogle man kender. Derfor har et kriterium som nærhed fået en stor plads især i lokalmedier.

Næste gang du arbejder med en historie så husk, at den skal opfylde mindst ét nyhedskriterium!

19. dec. – Samarbejd med journalisten

Se dit PR arbejde som et samarbejde med journalisten. I har brug for hinanden. Du har en historie, du gerne vil fortælle. Og journalisten vil gerne fortælle historier. Så har du en god historie, er grundlaget for et samarbejde skabt.

Det er vigtigt, at du er bevidst om de arbejdsvilkår, journalisten har. Nutidens kaotiske mediebillede, hvor traditionelle medier uddør og nye medier hele tiden kommer til, betyder skærpede krav til journalisten. Dagligdagen er typisk præget af meget tid ved telefon og computer, hvor der researches på dagens historier. Din henvendelse skal være en hjælp – ikke et forstyrrende element. Så vær forberedt, når du ringer. Vær klar i spyttet og forklar på få linjer, hvad historien handler om.

Ordentligt materiale

Både journalist og redaktion modtager mange mails dagligt, så det er afgørende, at din historie skiller sig ud. Klargør allerede i emnefeltet, hvad historien handler om og sørg for at sende ordentligt materiale frem. Både selve pressemeddelelsen – men også de dokumenter, du måtte medsende. Gør det så nemt som muligt for journalisten at arbejde videre med din historie. Refererer du eksempelvis til undersøgelser eller forskning, bør du medsende links til de specifikke resultater. På samme måde skal billedmateriale være i ordentlig stand. Det vil sige, at du skal sende billeder der kan trykkes – både kvalitet og stil skal matche mediet.

Se journalisten som din samarbejdspartner. Din historie skal være så god, at det giver sig selv, at den skal ud i verden. Derfor skal du ikke være bange for at tippe journalisten. Husk: I har brug for hinanden.

18. dec. – Vil du være mere synlig?

Vil du gerne være mere synlig i mediebilledet? Have omtale af din person, din virksomhed, din forening eller dit produkt? Så er PR (public relations) måske noget for dig. Her et par små fif til fordele og ulemper ved PR, som måske kan gøre dig klogere på, om det er noget, du skal kaste dig over.

Ulemper ved PR

At arbejde med PR er ret ressourcekrævende, så det er afgørende, at du enten har god tid arbejdet eller får nogle til at hjælpe dig med det. Derudover skal du være opmærksom på, at du ikke kan være sikker på resultatet af en PR indsats. Det er ikke målbart på samme måde som en reklame er, og der er ingen garanti for, at din indsats bærer frugt. Du ved ikke på forhånd om de mange timer, du putter i det, resulterer i den omtale, du forventer. Men vil du have total kontrol, skal du købe en annonce eller anden reklame i stedet for at lave PR.

Fordele ved PR

Vælger du alligevel at gøre en indsats, giver PR dig mulighed for at skabe synlighed, der som udgangspunkt er langt billigere end en annonce. Hvis du får omtale i kraft af en avisartikel, har indsatsen med største sandsynlighed ikke kostet i nærheden af, hvad en annonce på samme spalteplads ville koste.

En af de største fordele ved PR er, at det giver mulighed for at skabe indflydelse på kommunikationsstrømmen. Du kan selv være med til at afgøre, hvilken omtalen du får. Det handler om at skabe og fortælle de gode historier. Og med PR får du hurtig spredning af dit budskab, da der ikke er langt fra pressemeddelelse til en avisartikel eller omtale i andre medier.

PR er som altså ikke den nemme løsning. Men PR er mere troværdig end reklame, for selv om du selv forsøger at få historien fortalt, er det mediet, der er afsender og har fundet historien relevant nok til at bringe den.

Med reklame er du sikker på synlighed. Det er du ikke med PR. Men får du den, er den umiddelbart langt mere værd end reklame, da du også vil vinde troværdighed.