Så hurtigt mister du følgere på Facebook

Facebook kan give omtale, tiltrække kunder og i det hele taget skabe eksploderende succes for din virksomhed. Facebook er fremragende til at få dine interessenter i tale – men træd varsomt, for det, der var ment som en god intention med forventet goodwill fra følgerne, kan ende med at have den helt modsatte effekt: digitale øretæver og omfattende kritik fra dine følgere. I sidste uge var det netop, hvad Organisationen Dyreværnet oplevede.

Som hjælp til de mange flygtningen, der i disse dage søger fred i Europa, meldte Dyreværnet i sidste uge ud, at de ville videredonere penge fra adoptioner i hele uge 37 til Dansk Flygtningehjælp.

Dyrevenner viste kløer

Dét faldt ikke i god jord hos Dyreværnets Facebook followers. Ikke dem alle sammen i hvert fald. De, der synes godt om initiativet, druknede hurtigt i kommentarer fra rasende følgere, der bestemt ikke synes, at dette initiativ matchede Dyreværnets formålsparagraf. Rasende dyrevenner forventede, at deres donationer gik til dyr. Og kun dyr.

Der blev ikke lagt fingre imellem i kommentarerne på Dyreværnets facebookside:

Efter få timers shitstorm lagde Dyreværnet sig fladt ned. Trak følehornene – og håndsrækningen – tilbage. Kampagnen blev afblæst og Dyreværnet bad om tilgivelse:

”Vi havde håbet, at tiltaget blev modtaget positivt og at mange ville kunne se, at der er behov for at hjælpe de utallige flygtninge, der strømmer gennem Europa. Men kritikerne har ret – vi er her jo for at hjælpe dyr, og her kommer udtrykket ”Skomager bliv ved din læst” til sin rette. Derfor afblæser vi kampagnen – man skal kunne erkende sine fejl – og det gør vi også. Og så håber vi, at folk tilgive os, at vi – i hvert fald i en enkelt dag – også forsøgte at gøre noget for dem på to ben”, slutter direktør Signe Sehested Lund pressemeddelelsen på Dyreværnets hjemmeside.

Du kan aldrig vide dig sikker

Facebook handler om følelser, værdier og holdninger. Dine følgere bruger tid på dig, fordi I har et interessefællesskab. Fordi de kan lide det, du står for. Og melder du så pludselig ud, at du står for noget andet end det, de troede – eller, at du som i Dyreværnets tilfælde går udover det fællesskab I har og blander tingene sammen – så forlader de dig. På et splitsekund.

Vil du reagere, skal du gøre det hurtigt. På sociale medier går det som en steppebrand. Kritikken forsvinder ikke af, at du lukker øjnene. Tværtimod – det bliver det bare værre af. Enten må du bakke ud hurtigere end du slog til eller også må du stå fast.

Betyder det, at du skal lade være med at tilkendegive dine holdninger? Måske ikke. Men du skal vide, at det har konsekvenser. At dine følgere er der af en bestemt årsag. Måske giver du tip til, hvordan man undgår striber, når man pudser vinduer. Måske giver du inspiration til at forny efterårets garderobe. Måske giver du fif til at få styr på privatøkonomien. Uanset hvad, så er dine følgere hos dig af en årsag. Og blander du noget andet ind i det, skal du være parat til at tage skraldet. Miste de følgere, der ikke sympatiserer. For de er der. Eller var.

 

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

HTML tags are not allowed.