Sæt din tekst pænt op og få flere læsere

Har du nogensinde besøgt et website og vadet direkte ind i en mur af tekst? Blev du også forpustet og gav op på forhånd?

Vi vil gerne slå et slag for, at det ikke kun er indholdet på dit website, der skal være tiptop – det skal udseendet også – og selvom du ikke kan kode eller layoute, kan du gøre utroligt meget allerede i dine tekster.

Få læst din tekst med fornøjelse

Ville du for eksempel kunne overskue at læse en tekst, der ser sådan ud?
Firkantede blokke af tekst virker uoverskuelige for læserenNej vel? Er du klar over, hvor meget linjeafstand, enkelte overskrifter og et eventuelt billede gør? Se selv…

En tekst med luft, overskrifter og billeder er meget lettere at læse

Det er straks en helt anden sag, og det er den samme tekst (stadig ulæselig, men du forstår pointen). Faktisk kan du med ganske få skridt gøre din tekst mere overskuelig og letlæselig.

1: Lav overskrifter

Din tekst har godt af nogle overskrifter, der visuelt skiller sig ud med en anden skrifttype eller en anden størrelse. Ikke bare titlen på din tekst, men også små undersoverskrifter, hvilket bringer os til næste skridt…

2: Del din tekst op i afsnit

Hvis du deler din tekst op i små bidder, er det nemmere for læseren at overskue teksten. Hvis du krydrer disse bidder med overskrifter, kan læseren også hurtigt gennemskue, hvad din tekst handler om, og der er større chance for, at din læser rent faktisk læser teksten. Lav også gerne en underrubrik (den fremhævede tekst lige under overskriften), der fungerer som teaser for resten af teksten. Lok modtageren, men skriv ikke noget, du ikke kan holde.

3: Linjeafstand giver luft

Linjeafstand gør ganske enkelt din tekst nemmere at læse. Med linjeafstand hopper læseren ikke rundt i de forskellige linjer. Prøv dig frem – det afhænger også af, hvor meget tekst der er.

4: Brug et billede

Det er ikke altid, at man kan finde et billede, der passer til teksten, men hvis du kan, har du en fordel. Du skal selvfølgelig ikke bare bruge et billede for at bruge et – det skal være relevant. Et billede gør teksten mere indbydende og er igen med til at bryde den mur, som en længere tekst nogle gange ligner.

5: Tænk i skrifttyper

Der er stor forskel på, om du skriver til tryk eller til dit website – og om du skriver til det ene eller andet betyder også noget for layoutet af din tekst. Hvis din tekst skal læses på en skærm, fungerer den ofte bedst uden seriffer – dvs. uden de små fødder, der er på hvert bogstav. Skriver du til tryk, er der mange, der foretrækker serifferne. Dog findes der en del seriffer, der er gode til skærmlæsning – bl.a. Georgia (tak for tippet til Malene!). Igen, prøv dig frem og se, hvad der fungerer for dig.

6: Sort på hvidt

… fungerer altid, men det behøver ikke nødvendigvis være sort på hvidt. Hvis du fx skriver med rødt på blå eller gult på hvidt, vil det næsten være en umulig opgave for din læser at komme igennem teksten. Farver kan fungere, men vær kritisk i dit valg af dem! Og her kan vi takke Susanne for input!

Brug ikke rødt på blåt eller gult på hvidt, når du layouter din tekst

Så lidt skal der til for at gøre din tekst mere overskuelig og letlæselig – og du behøver ikke engang at kunne kode eller være en haj til at layoute! Det er let og ligetil, men det gør alligevel en kæmpe forskel…

2 comments on “Sæt din tekst pænt op og få flere læsere

 1. Susanne Andreasen on said:

  Dejligt at få en af sine kæpheste luftet.

  Der ud over er det også rigtig dejligt at skriften er sort eller næsten sort, ingen forstyrrende baggrundsgrafik og at I ikke skriver med kursiv og alt for lange overskrifter med store bogstaver.

  Tak.
  /Susanne

 2. KOMMID on said:

  Hej Susanne!

  Tak for dine input – de må hellere blive tilføjet til listen med det samme. Især den del med, at skriften gerne må være sort. Der er ikke noget værre end røde og blå farver blandet sammen, eller hvide og gule! :)

  /Thea

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

HTML tags are not allowed.